Stefan Ledin

stefanledin.se

Nygammal blogg med spretigt innehåll

Efter fem år och en avstickare till Medium är jag nu tillbaka med en egen blogg på min egna domän. Tanken är att detta ska vara en yta där jag kravlöst kan publicera texter om vad helst jag känner för. Allt från givna ämnen som webbutveckling, jobb och internetfenomen till mina cykelfilmer på YouTube. Eller varför inte livet i stort?

Min föregående blogg här på stefanledin.se var gjord med WordPress och hade ett standardtema. Det var en tråkig men funktionell lösning då jag förmodligen är bättre på att producera content än att designa. Det var bättre att investera min tid och energi i att skriva artiklar än att försöka designa ett eget, halvdåligt tema.

Mediums uppgång och fall

Sedan dök dock Medium upp och var en snabbt växande plattform. Jag föll för det minimalistiska utseendet med en svart, snyggt typad serif på vit bakgrund. Skrivupplevelsen i textredigeraren var också riktigt trevlig att använda.

I och med att Medium blev en plattform där ”alla” hängde så var det lättare att nå ut till en större publik. Man behövde bara tagga artiklarna med rätt taggar och så gick visningsräknaren varm! Vissa artiklar kunde ha tusentals visningar.

Statistik från Medium

Precis som andra människor hittade mina artiklar så kunde jag hitta andras. Ofta växte läslistan snabbare än jag hann beta av den.
Medium finansieras dock av en betalmodell där de bästa artiklarna ligger bakom en ”paywall.” Allt fler artiklar kom att innefattas av denna lösning och till slut tröttnade jag. Medium började helt enkelt kännas lite äckligt och dessutom äger man egentligen inte det content man publicerat.

Enkelt och dugligt

Det var alltså dags att renovera mitt hem på nätet. Likt scenariet med skomakarens barn är det dock väldigt svårt att bygga en sajt till sig själv. Tailwind CSS har gjort det lite lättare och lite roligare att hjälpligt göra en egen design. Efter en tiotimmars arbetsdag finns dock det sällan energi för något man inte har en naturlig fallenhet för.

Därför höll jag det så enkelt som möjligt. Jag skulle inte bygga en portfolio vars syfte är att sälja mig och visa upp mina bästa sidor och mitt bästa jobb. En enkel, fullt duglig blogg med lite grundläggande information om mig skulle räcka gott.
Ett fräscht gränssnitt med roliga animationer fick stryka på foten. Ett intressant experiment med en Jamstack-lösning blir av en annan gång. Den bästa koden skriver jag på dagtid istället.

Hederliga WordPress

Istället för att använda Netlify eller Sanity föll valet på gamla goda, kanske tråkiga, WordPress. Jag hade trots allt redan installationen liggandes på min FTP sedan tiden innan Medium.
Dessutom ska man inte glömma allt som WordPress erbjuder – men som ändå är lätt att glömma. Några exempel är:

För att bygga en blogg relativt snabbt och dessutom nyttja mitt befintliga, billiga PHP-baserade webbhotell är trots allt WordPress fortfarande ett bra val. Mitt arkiv av artiklar sedan 2016 och tidigare fick även leva kvar.

Från engelska till svenska

Apropå mina gamla artiklar så har jag skrivit på engelska de senaste åren. För att maximera chanserna till god spridning och många läsare är engelska ett ypperligt språk att skriva på. Men som jag skrev i inledningen är inte webbutveckling det enda ämnet jag kommer skriva om nödvändigtvis. Ska jag skriva saker för mitt egna höga nöjes skull så vill jag göra det på språket jag behärskar bäst.
Syftet är inte att marknadsföra mig själv och ärligt talat, hur stor är chansen att jag skulle bli ”upptäckt” och värvad av ett FAANG-företag genom min blogg?
Nej, nu är det svenska som gäller. Men med det sagt kommer det säkerligen dyka upp en och annan artikel om lösningen på ett väldigt specifikt felmeddelande. Om något driver trafik från Google så är det den typen av content.

Det kommer alltså vara ett något spretigt innehåll på den här bloggen med olika ämnen och olika språk. Men det får vara okej, en sajt blir ändå aldrig helt färdig.