Stefan Ledin

Målsättningar och planer inför 2022

Det sägs att chansen för att något blir av, eller att ett mål uppnås, blir större om man pratar om det. Därför tänkte jag skriva ner och konkretisera några saker jag vill göra och områden där jag vill utvecklas inom under det ”kommande året.”

Jag börjar med yrkesmässiga punkter men avslutar listan med några personliga också.

Som utvecklare lever man enligt principen att alla listor börjar på 0 (noll) och inte 1 (ett.) Om du som läser detta inte är utvecklare så fick du lära dig något om utvecklare nu!

0: Skriv såna här listor i tid

Jag vet, det har blivit februari 2022 i almanackan när detta publiceras. Såna här artiklar ska egentligen infinna sig på webben runt årsskiftet, men life happens och bättre sent än aldrig!

1: Utforska JAM-stack

Gatsby

WordPress är fortfarande svårt att komma runt. Det är en kompetent plattform som är lätt att komma igång med och bygga vidare på. (Det är nu självgoda personer som är av annan åsikt skrattar.) Jag har testat lite andra lösningar men lika ofta suttit i knät på trygga WordPress i slutändan.

Lika envist vill jag dock fortsätta förbereda mig för en potentiell morgondag utan WordPress och utforska andra alternativ. JAM-stack är ett intressant koncept jag mest har laborerat med för skojs skull, men som jag skulle vilja fördjupa mig i.

För mig som har web performance som specialintresse så är JAM-stack särskilt intressant då det kan ge särskilt bra förutsättningar för snabba och tillgängliga sajter.

2: Server management

Jag vågar inte riktigt slänga mig med termen DevOps, men något åt det hållet. Eftersom jag under åren mestadels befunnit mig i WordPressvärlden så har det här med servrar oftast inte varit något bekymmer.

Loopia eller dylika webbhotell har man loggat in på för att skapa FTP-konto och en databas. Sedan har resten ordnat sig.

På senare år har jag dock åtminstone funnit ett visst nöje i att mixtra med en Ubuntu-server. Till vardags har detta lönat sig då jag funnit mig i allt fler situationer då en server krävt någon form av insats. Det har varit lärorikt och man har blivit mer bekväm i det, men jag planerar att bli än mer bekväm i det.

3: Svelte

Svelte

I skrivande stund håller jag i en grundkurs i React på Brobygrafiska, men Vue är det JavaScript-framework jag föredrar. Mitt i den ironin har jag en målsättning om att lära mig Svelte som verkar intressant.

4. (Webb)apputveckling

Jag vill fördjupa mina kunskaper om olika programmeringskoncept, exempelvis SOLID-principerna. Efter många år i WordPressvärlden är man förstås formad därefter, men jag skulle vilja röra mig mer mot ”tyngre” utveckling, så att säga.

WordPress kommer fortsätta ha sin plats ett bra tag till, men tids nog tror jag att tjänster som exempelvis Squarespace kommer göra att webbutvecklare inte behövs för en viss typ av sajtbyggen. Istället kommer vi behövas för att bygga sajter med lite komplexare funktionalitet och implementationer. Att ”program” och tjänster som Notion, Slack, Discord och många fler är byggda med webbteknik är ett tecken på att (webb)apputveckling är en bra väg att gå.

5. Databasarkitektur

Att lösa problem och samtidigt strukturera, organisera och optimera är kanske mina starkaste drivkrafter. Att hitta ett ännu bättre sätt att strukturera en databas på är en kittlande tanke.

Nåja, det vore intressant att lära sig mer i alla fall!

6. Förtroendeingivande

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så är jag en solklar introvert. Jag är enormt mycket bättre på att hitta ord och formuleringar i skrift än på volley i ett samtal. Ska jag besvara en teknisk fråga för en kund så gör jag det helst i ett mail.

Chansen för ett pedagogiskt svar uppbyggt av liknelser som en mindre insatt person förstår är mycket större i ett mail.

Om jag däremot ska prestera ett svar i ett möte, helt oförberett, är risken större för ett lite väl tekniskt och kanske något svamlande svar – som om jag inte riktigt vet vad jag pratar om. Det är helt enkelt inte förtroendeingivande.

Jag vet att kunder har förtroende för mig, men jag tror att det alltid är något som växer fram. Förvisso är det ganska rimligt att ett förtroende ska växa fram. I en extrovert värld är det dock snackpåsarna som snabbt och tvärsäkert levererar totala felaktigheter – på ett självsäkert sätt – som vinner.

Av denna anledning vill jag bli en bättre och mer förtroendeingivande ”talare.”

7. Musikanpassning

Jag har faktiskt ett litet liv vid sidan av jobbet. Ett fritidintresse jag har är att dansa bugg, vilket är en härlig kontrast till vardagens fyrkantighet och databastabeller.

Nu när pandemin förhoppningsvis inte påverkar lika mycket så ska jag försöka komma igång igen. Då ska jag försöka bli bättre på musikanpassning!

8. Tälta

Jag har aldrig tältat i hela mitt liv. Jag har aldrig varit sugen på att tälta. YouTube har dock fått det att verka roligt och trivsamt. Därför ska jag testa en natt i tält när det blir varmt ute. Troligtvis kommer jag vara för mörkrädd, men kanske klarar jag av en natt på mina föräldrars gräsmatta.

9. Springa på 4:30-tempo

2018 var jag i mitt livs form. På gymmet var jag på min all time high och jag klarade av att springa fem kilometer i 4:30-tempo – mitt dittills bästa. Sedan blev jag långvarigt sjuk och tappade nästan allt. Under ett år kämpade jag mig nästan tillbaka, men då blev jag sjuk igen.

Sedan har småskadorna avlöst varandra och en pandemi satte stopp för gymträning. Så fort man börjar göra framsteg och känna sig mer tillfreds över prestationen – då händer något som gör att man måste ”börja om” igen. Det är åtminstone känslan.

Jag sörjer fortfarande den förlorade formen från 2018, men det ger mig samtidigt ett mål jag vet att jag lyckats nå tidigare. Bland annat vill jag tillbaka till 4:30-tempot. För närvarande ligger jag på 4:47.

10. Cykla Vänern runt

Karta över Vänerleden

I sommar färdigställs cykelleden Vänerleden och mäter dryga 60 mil. Det vore ett roligt semesterprojekt, men kommer kräva någon tältnatt för att upplevelsen ska maximeras. Jag får nog börja i den änden!