Stefan Ledin

Halvvägs in i 2022

I början av året skrev jag ett blogginlägg om tio målsättningar och planer jag hade inför 2022. Nu när halva året passerat är det på sin plats med ett uppföljande inlägg där jag rapporterar statusen för varje punkt. Här kommer det!

0: Skriv såna här listor i tid

I skrivande stund är det slutet av juli vilket betyder att halvtid för 2022 redan passerat, men eftersom jag inte författade listan förrän i början av februari gör det inget att vara en månad sen.

Status: godtagbart

1: Utforska JAM-stack

Syftet med detta är att förbereda mig på en eventuell morgondag utan WordPress. Gatsby är ett exempel på en alternativ lösning till WordPress som är attraktiv i vissa lägen. Statiska, servergenererade sajter är bra ur ett prestandaperspektiv och är dessutom säkra.

I de flesta situationer fortsätter dock WordPress vara ett solitt val, även om jag personligen ogillar vägvalet som gjorts med Gutenberg. I min vardag känns det fortfarande mer riskabelt att välja bort WordPress än motsatsen.

I kombination med att jag mestadels jobbat med Laravel och webbapplikationer så här långt under 2022 så har jag inte prioriterat denna punkt.

Status: oförändrat

2: Server management

Detta är en svår punkt att bedöma. Likt flera andra punkter i denna lista styrs mitt intresse och engagemang av behovet i vardagen. Antingen ett direkt, konkret kunskapsbehov eller något man identifierat som viktigt i framtiden. I skrivande stund finns inget konkret behov av ökade kunskaper utan jag klarar mig bra på det jag lärt mig de senaste åren.

En fråga man kan ställa sig är hurpass djupgående kunskaper om servrar man egentligen ska ha som utvecklare. Grundläggande kunskaper är såklart alltid bra att ha, men samtidigt finns det andra yrkesroller som är helt vigda åt ämnet.

Status: oförändrat eller förbättrat

3: Svelte

Det är väldigt enkelt att sätta en status på denna punkt: absolut ingenting har hänt! De sista månaderna har jag inte jobbat särskilt mycket med sådant som krävt ett JavaScript-framework. Utan behov infinner sig inte heller någon inspiration hos mig till att ägna kvällar och helger till att laborera med Svelte.

Just nu skulle jag faktiskt säga att mitt intresse svalnat för Svelte. I poddar som jag lyssnar på fortsätter det dock att pratas om Svelte, så det är fortfarande ett potentiellt arbetsverktyg jag håller ögonen på.

Status: svalnat intresse

4: (Webb)apputveckling

Detta är också en punkt som är något svårbedömd. Jag är fortfarande av åsikten att “enkla sajter” i allt större utsträckning kommer kunna skapas med hjälp av “sajtbyggare” online. Därför är det nog en god idé att förbereda sig för en framtid där man främst jobbar med webbaserad apputveckling. Dessbättre är detta precis vad jag mestadels gör på dagarna, vilket innebär att man hela tiden lär sig nya saker och utvecklas. Det är ju den naturliga konsekvensen av att göra någonting varje dag!

Status: förbättrat

5: Databasarkitektur

Av alla punkter i listan är detta den solklara vinnaren sett till utveckling inom respektive område! Jag har lärt mig mycket när det gäller SQL och har dessutom funnit det väldigt intressant. En drivkraft har varit konkreta problem som jag behövt lösa i olika projekt.

Här finns uppenbarligen en tydlig lärdom om mig själv att hämta, mitt engagemang är behovsstyrt och jag inspireras av möjligheten att förbättra.
Det finns något kittlande i skillnaden mellan en bra och dålig SQL-fråga. Exempelvis lyckades jag, med väldigt små förändringar, få en SQL-fråga som tog 45 sekunder att utföra till att endast ta 0,3 sekunder.

Under våren har det har varit lika roligt som det var nödvändigt att lära sig mer om SQL och effektiv strukturering av databastabeller. Men precis som alltid när man lär sig något nytt så infaller en känsla av otillräcklighet då man inser hur otroligt mycket som återstår att lära!

Status: framsteg!

6: Förtroendeingivande

Vad denna punkt innebär rent konkret är att jag vill bli en bättre “talare.” Okunniga snackpåsar vinner dessvärre alltid över kompetenta introverter, men jag vill åtminstone försöka göra någonting åt det!

Som ett första steg läser jag just nu boken Snacka snyggt: modern retorik. Jag har funderat på att hitta en kurs att gå, men det kanske räcker med att se över utbudet av föreläsningar på YouTube.
Å andra sidan, action speaks louder than words, så det viktigaste borde vara att visa sig kompetent istället för att bara uppfattas som kompetent.

Status: jag jobbar på det!

7: Musikanpassning

Nu till den första punkten som gäller det privata. Under våren gick jag de första buggkurserna efter pandemin och har kommit igång med dansen igen. Exempelvis spenderade jag tre kvällar på dansbandsveckan i Malung förra veckan!

Musikanpassning innebär att man anpassar dansen efter musiken och vad som händer i låten. Detta för att skapa mer dynamik och göra dansen mer omväxlande och rolig. Det är dock oerhört svårt och vägen dit är plågsamt lång och kräver mycket tid utanför sin comfort zone. Men för varje termin gör man små framsteg och nu tror jag mig ha nått en ny nivå.
Detta efter mycket blod, svett och tårar där man varit övertygad om sin egna hopplöshet och totala oförmåga att göra fler framsteg, att man nått sin maximala förmåga och nu bör hitta en annan hobby.

Status: framsteg!

8: Tälta

När jag skrev denna lista hade jag aldrig tältat. Det har jag fortfarande inte, men nu är det nära!

Status: oförändrat (men inte länge till!)

9: Springa på 4:30-tempo

Målet är alltså att springa fem kilometer i detta tempo. För närvarande ligger jag på 4:45 per kilometer, så det är en bit kvar. Jag funderar på att hitta någon slags intervallträning som komplement till att bara nöta distans och tempo ett par, tre gånger i veckan.
När höstens danskurser börjar kommer jag dock få min “intervallträning” där. I våras var det extremt tydligt vad mycket några timmar dans i veckan gör med konditionen!

Status: jobbar på det!

10: Cykla Vänern runt

Karta över Vänerleden

Sommarens stora men kanske högst eventuella projekt. Att cykla Vänerleden skulle säkert ta en vecka och ärligt talat vet jag inte om jag ens vill cykla cirka tio mil per dag så länge. Särskilt inte när mitt nuvarande distansrekord ligger på drygt nio mil. Den resan följdes för övrigt av en månads rehab av ett knä.

Jag behöver dock inte åka hela varvet runt Vänern i ett svep utan jag skulle kunna ta det etappvis. Ett par, tre dagar nu under semestern och några helger under sensommaren och hösten.

Status: kul idé, men vi får se!